26 април 2012

Две скални гробници в масива "Ак Кая" до село Пчелари



Приказната гробница "Кара Ин", напомняща Гауди.

Местоположението на информационната табела е сгрешено. "Кара Ин" се намира на мястото, което означих с кръгче и надпис "Гробници". От шосето Хасково - Крумовград след разклонението за село Пчелари има табела за паркинг, сочеща черен път надясно и надолу. Ако повървите малко по черния път, ще достигнете до това забележително място с химически тоалетни: 

От тук тръгва едва забележима пътека, водеща до други трудно откриваеми и обрасли гробници, към които сочи тази табела:

 
За да стигнете до Кара Ин, не обръщате внимание на табелата, ами си вървите по края на нивите и се наслаждавате на следните гледки: 

 
Отляво са Арда и нивите.
 
 
Зад Вас остават възвишението Кара Куз със Саръ Кая.
Над Кара Куз се виждат останките на село Орешари.

Сяръ Кая вляво, а горе вдясно - руините на Орешари. 

 
Напред се виждат двете скали, между които са останките на средновековната крепост Ефраим/Асара при село Рабово

Отдясно са възвишенията с интересни скали.
Това отдалеч прилича на стара бетонна стена, но не е.

 
Това вляво пък прилича на трапецовидна ниша, но по-скоро не е.

Отново достигате до чудесно място с химически тоалетни, кофа за боклук и табела:

 
Оттук стълби водят до по-голямата и внушителна гробница "Кара Ин":

 
GPS координати: N 41.62712; E 25.69703
Човек може да стои изправен вътре.
 
Другата гробница се намира на сто метра западно и по-долу от Кара Ин, в сравнение с която изглежда малко като шегичка. GPS координати: N 41.62708; E 25.69601.
 Дали наистина са гробници?

 
 Доста по-ниска е. Вътре, встрани от задната стена има цепнатини:

 
Освен графити от ХХ век
има и по-стари:

Късно на връщане:

 

22 април 2012

7 коментара:

  1. Като се качих върху скалата където е гробницата Кара Ин и погледнах на отсрещния скат се виждаха още гробници в скалите,с бинокъла ги разгледах по-добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за точното описание и координатите!
    За идващите от юг (Крумовград) : към днешна дата липсва табела за паркинг от дясната страна на пътя - има я за идващите от север (Хасково) и се намира на около 400м след информационния център - отбивката е наляво.
    Описаното "забележително място" е доста по-различно сега : тоалетните са съборени и обрасли, а табелата е напълно избеляла и нечетлива. До второто "чудесно място" не стигнахме, защото вървяхме по черен път (преминава в пътека), който се намира на около 10 м над нивите - води директно до стълбите за "Кара Ин".

    ОтговорИзтриване
  3. За съжаление, към 11.04.2015 заварих по-малката скална гробница, разположена западно от Кара-ин в това състояние http://www.panoramio.com/photo/118748260

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Не става много ясно от снимката - това в резултат на човешка намеса ли е?

      Изтриване
    2. изглежда естествен ерозионен процес, нямаше никакви побитости. Вижте останалите снимки. https://www.dropbox.com/sh/axk7vpuhfcdxm9g/AAAAwCdswh3J5tc6o6jvTL_qa?dl=0

      Изтриване
    3. И на мен така ми изглежда - над отвора имаше пукнатина, в която вероятно през зимата се е образувал лед. То, даже като гледам снимките Ви, си мисля дали първоначално не се е образувала от ерозия, а после хора, привлечени от формите, да са започнали да драскат по стените. И без това не прилича на гробница.

      Изтриване
  4. Посетих "гробницата" май месец 2019 година. Така наречената "пътека" е един непроходим гъсталак. Не е чистено с години. Наистина е добре да се мине между нивите и от там да се хване вече разпадащата се леко бетонирана алея нагоре към "гробницата". Добре е да сте оборудвани с мачете, за да си проправите път тук и там.

    ОтговорИзтриване