08 юни 2014

Мурга





















07.06.2014

7 коментара:

  1. Hi, ne hodihte li do skalite - ljawo, djasno? Do kade stignahte s kola?Sreshtnali ste Gülbejaz - otiwashe ili se wrushtashe ot kushtata i?Goworihte li si? Kaza li wi za nas che naskoro sme hodili?Inkaja ima koshara ama ne se stiga do neja - tja mi kaza che e ot djado i, predi se stigalo, no eroziralo -tolkoz burzo?! Taka bilo i pri Olank.- predi 70g. njamalo skala!!!???Towa objasnjawa zashto njama eventualno nishi po neja.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ходихме до скалите - само разузнавахме. С джип стигнахме до Средна Мурга /Изет махала/. Говорихме с Гюлбеяз - отиваше да носи на брат си пачи крак; казахме й за теб и я поразпитахме за скалите наоколо и др.
      След като разгледах Олан кая, смятам, че е напълно възможно преди 80 години там да е имало нива. Много е ронлива и около нея е сипей. Виж тук:
      http://myivoblog.blogspot.com/2013/10/blog-post_4.html

      Изтриване
  2. Как се отива до Олан кая от Женда ? Тази година искаме да обиколим района на Дъждовница,Женда,Ненково...и затова те питаме.Ще отседнем на хижа Боровица защото няма май друго място .С кола сме ,но е ясно че доста трудно ще се намери Олан Кая,защото няма нито табела ,нито маркировка за нея.С това сме наясно !Както сме наяситане на местните ще я намерим.,Виждаме на картата която си публикувал че е близо до една махала която се казва Соколите ,но нали знаеш че така се вижда ,но път няма !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не би да искате да ходите до Източните Родопи през лятото?
      Това е героизъм!

      Изтриване
    2. Как се стига от Женда или Соколите до Олан кая не знам.
      Може да се отиде от Паничково на юг по черни пътища с джип (не с кола). Може и по Кокез дере - от левия завой преди стената на язовир Боровица - върви се пеша нагоре по течението и после се завива надясно по Караман дере. Може и от Долна Мурга на изток (седмата снимка горе е направена от Долна Мурга). До Мургите обаче, се стига само с джип (не с кола).
      Успех!

      Изтриване
    3. Няма как да стане от Паничково,ние ще сме както казахме от другата страна...Женда,Ненково,Дъждовница...."Може и по Кокез дере - от левия завой преди стената на язовир Боровица - върви се пеша нагоре по течението и после се завива надясно по Караман дере"-това не е ли от нашата страна...Язовир Боровица не е ли там където ще бъдем ние ? НИКИ И ЛЮСИ -Варна

      Изтриване
  3. Да, от вашата страна е, нагоре по река Боровица, продължавате наляво за с. Безводно, а не за Асеновград. На моста над Кокез дере спирате колата и вървите на север срещу течението. После надясно по Караман дере, която тече под Олан кая. Не че съм го минавал целия този маршрут, но знам, че може. Макар, че си е ходене.

    ОтговорИзтриване